Masło shea (czyt. szi) otrzymuje się orzeszków drzewa masłowego Butyrospermum parkii, rosnącego w Afryce w środowisku naturalnym. Orzeszki charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu. Drzewo owocuje dopiero po 30 latach,a na obficiej po 50.
Postać
Naturalne masło she posiada beżowo-żółty, czasem zielonkawy kolor oraz charakterystyczny lekko orzechowo-drzewny zapach. W temperaturze pokojowej jest miękką grudkowatą masą, która staje się płynna pod wpływem temperatury ciała. Niestety najczęściej spotykaną w produkcji kosmetyków formą masła shea, jest masło oczyszczone, czyli rafinowane, mające postać białej, bezzapachowej masy tłuszczowej. Jednak najbardziej wartościowym pod względem działania i zawartości składników jest naturalne masło she.
Właściwości kosmetyczne:
*jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra jest gładka, nawilżona i natłuszczona
*substancje zawarte w maśle karite (shea) przyspieszą gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych poparzeń słonecznych
*jest naturalnym filtrem UV lecz o niskim współczynniku (2-3)
*masło shea stosuje się bezpośrednio na skórę, jest to produkt uniwersalny stosowany zarówno do pielęgnacji ciała, twarzy, wrażliwych okolic oczu, jak i delikatnej skóry dzieci
*można je stosować do każdego rodzaju cery
*nie ma działania alergizującego, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała
*działa łagodząco i odżywczo
*masło karite tworzy delikatny film na skórze i chroni przed słońcem, mrozem, wiatrem
działa także korzystnie na cerę tłustą, nie powoduje zaczopowania ujść mieszków włosowych (przy cerze tłustej stosuj na noc)
*jest też naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się
*stosowane do masażu ciała, również w okresie ciąży, w celu uelastycznienia skóry i przeciwdziałaniu rozstępom
*nadaje się do pielęgnacji ciała dzieci i niemowląt



