Stewia - bezgrzeszny cukier

Brak odpowiedzi
mariposa
Portret użytkownika mariposa
Niedostępny
Od: 2010-07-07
Stewia - bezgrzeszny cukier

Stewia- bezgrzeszny cukier

Stewia (Stevia rebaudiana) jest jest ceniona ze względu na swoje słodkie liście i pąki kwiatowe. W swojej ojczyźnie, Paragwaju i Brazylii, znana jest pod nazwą „miodowe ziele” lub „miodowy liść”. Dojrzała roślina osiąga wysokość od 65 do 180 cm. Stewia jest 30 razy słodsza od cukru, a ilosc kalorii w niej jest nieznaczna. Wystarczy wysuszyć liście, rozdrobnić i już mamy gotowy słodzik. Jedna łyżeczk suszonych liści posłodzi aż litr herbaty. Japońscy naukowcy przewidują, że w przyszłości stanie się głównym słodzikiem naturalnym.

Ponieważ stewia jest pełnym produktem roślinnym, ma też inne właściwości, które dodatkowo uzupełniają jej słodycz.

Dodatkowe zalety stewii:

leczy zmęczenie fizyczne i umysłowe

harmonizuje trawienie, reguluje ciśnienie krwi

pomaga zrzucić nadwagę

hamuje rozwój bakterii zębowych, a nie odżywia je tak jak cukier

dodanie stewii do deserów nie powoduje zwiększenia kaloryczności tych potraw

na słodki smak stewii nie ma wpływu temperatura, dlatego można używać jej do słodzenia herbat, konserwowania owoców, pieczenia

zasobna w witaminę C, selen i cynk stewia wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym częstotliwość przeziębień i grypowych infekcji

regularne płukanie jamy ustnej naparem z jej liści zapobiega tworzeniu się kamienia i osadu na zębach

dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym sprawdza się też doskonale w leczeniu oparzeń, skaleczeń i trudno gojących się ran, od dawna zalecana jest do pielęgnacji skóry

maseczki i okłady ze sproszkowanych liści ujędrniają cerę, poprawiają jej koloryt, wygładzają zmarszczki, szczególnie w okolicach oczu

w przeciwieństwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach

może być spożywana przez cukrzyków, bo jest bezkaloryczna i nie podnosi cukru we krwi

Domowa plantacja miodowego ziela- stewii

Stewie możemy uprawiać w ogródku, pod folią lub jako roślinę doniczkową. Nie ma szczególnych wymagań co do gleby. Najlepiej rośnie w ziemi o dużej zawartości składników organicznych, przepuszczalnej i lekko kwaśnej. Miejsce przeznaczone do posadzenia stewii powinno być nasłonecznione i w miarę możliwości osłonięte od wiatru. Najlepszym okresem do wysadzania jest połowa maja. Stewie przed nadejściem przymrozków przycinamy do wysokości około 10 cm i wykopujemy z bryłą korzeniową. Roślinę przezimowujemy w pomieszczeniu o temp. około 10 stopni C. Jeśli została przechowana prawidłowo to w następnym roku da znacznie większy plon.
Zbiór liści przeprowadzamy jesienią, ponieważ wtedy są słodsze (najlepiej we wrześniu).

Liście wraz z zielonymi wierzchołkami pędów suszymy w temperaturze pokojowej lub suszarni w niezbyt wysokiej temperaturze (ok. 80°C). Otrzymany susz możemy rozdrobnić w młynku do kawy. Otrzymanym proszkiem możemy słodzić napoje, potrawy, wypieki (nawet w temp. 200°C stewia nie traci swoich właściwości). Ciasto drożdżowe osłodzone stewią nie wyrośnie, fakt ten potwierdza antybakteryjne właściwości stewi. Jeśli zalejemy go wrzątkiem – uzyskamy słodki syrop.

Uwaga!!
Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii, a unikać przejrzystych ekstraktów i białych proszków, które zostały wysoko przetworzone i pozbawione składników odżywczych, przez co mogą doprowadzić do zaburzenia równowagi organizmu.