Okres jesienno-zimowy i związane z nim warunki atmosferyczne powodują szczególną podatność na zachorowania. Podczas mrozu, chłodu i wiatru nasz organizm słabnie i dużo szybciej „łapie” choroby, które normalnie jest w stanie zwalczyć. Dlaczego? To wina okresowego spadku odporności.

Nasz system immunologiczny jest niesamowitym narzędziem, które ma chronić nas przed chorobami. W zwykłych warunkach radzi sobie całkiem dobrze, jednak w wyniku sezonowych spadków odporności jesteśmy bardziej narażeni. Jak wiadomo, problemy najskuteczniej jest zwalczać u źródła i to najlepiej zanim jeszcze się pojawią 😉 Dlatego warto pomyśleć o profilaktycznym stymulowaniu odporności własnego organizmu – oczywiście naturalnymi metodami! Kuracja wzmacniająca odporność nie musi być nieprzyjemna ani kłopotliwa. Wystarczy w odpowiednim momencie włączyć do codziennej diety produkty stymulujące układ immunologiczny, ułatwiające zwalczanie wirusów i bakterii. Do takich produktów należą m.in.:

  • Imbir. Kłącze imbiru to niesamowity środek o działaniu leczniczym. Najskuteczniejszy jest świeży imbir starty lub pokrojony tuż przed spożyciem. Ma działanie podobne do aspiryny a przy tym nie szkodzi na żołądek. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne. Ponadto działa rozgrzewająco, dzięki czemu organizm szybciej radzi sobie z wirusem. Imbir może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży, jest wręcz zalecany jako neutralny dla zdrowia sposób na zmniejszenie nudności i wymiotów w pierwszych tygodniach ciąży – wówczas stosowany jest napar/herbatka z imbiru.
  • Dzika róża. Jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, oprócz tego zawiera szereg innych witamin ora liczne antyoksydanty. Dzika róża wzmacnia układ krwionośny, poprawia krążenie. Redukuje kaszel. Najczęściej dostępna w postaci skoncentrowanych soków, które można dodawać np. do herbaty – pamiętajmy jednak, aby herbata była już przestudzona, gdyż wysoka temperatura powoduje szybki rozkład cennej witaminy C.
  • Czarna porzeczka. To jeden z najbardziej popularnych produktów znanych medycynie ludowej od stuleci. Bardzo obfite źródło witaminy C, ponadto zawiera mnóstwo przeciwutleniających flawonoidów. Czarna porzeczka uznana jest za świetny środek wspomagający radzenie sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie gardła i krtani, angina, infekcja zatok. Jeśli masz katar lub kaszel – wypróbuj czarną porzeczkę! Występuje najczęściej w formie soków i innych przetworów. Tak jak w przypadku dzikiej róży pamiętajmy, że zbyt wysoka temperatura rozkłada witaminę C.
  • Chrzan, gorczyca, czosnek, cebula. Te produkty zawierają fitoncydy – naturalne substancje zwalczające chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki nim łatwiej można uporać się z różnymi typami infekcji – zarówno bakteryjnymi, jak i wirusowymi. W zwiększonej dawce stosuj te produkty jednak dopiero wtedy, kiedy poczujesz nadchodzącą chorobę. Spożywanie ich w nadmiernej dawce i zbyt często może podrażnić przewód pokarmowy. Są jednak niezastąpione w celu szybkiego uporania się z chorobą!