Tajemnice natury zaskakują nas na każdym kroku. Niektóre pokarmy charakteryzują się szczególnie pozytywnym wpływem na nasz organizm. Jednym z takich wspaniałych pokarmów są czerwone winogrona. Skórka czerwonych winogron zawiera cenny polifenol – resweratrol, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że niweluje on szkodliwy wpływ wolnych rodników i opóźnia proces starzenia organizmu. Resweratrol posiada również działanie grzybobójcze.

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Harvarda w Stanach Zjednoczonych potwierdziły przypuszczenia naukowców. Resweratrol skutecznie redukuje objawy starzenia, w tym m.in.:  obniża poziom cholesterolu, ogranicza stany zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększa elastyczność aorty, poprawia koordynację ruchową, ogranicza rozwój zaćmy i poprawia gęstość kości. Dieta bogata w ten polifenol zmniejsza ryzyko niewydolności sercowo-płucnej.

Francuski paradoks

Resweratrol jest uważany za źródło tzw. francuskiego paradoksu – choć dieta mieszkańców kraju nad Sekwaną nie należy do najzdrowszych (jest tłusta i ciężkostrawna), to średnia długość życia jest tam wyższa niż w innych krajach Europy Zachodniej i wynosi ok. 80,5 lat, podczas gdy w Niemczech i Wielkiej Brytanii jest to niecałe 79 lat, w Hiszpanii niecałe 80, a w Polsce – blisko 78 lat. Ponadto wśród Francuzów rzadziej niż w innych nacjach występują choroby układu krążenia i otyłość. Dieta Francuzów obfituje w alkohol (znany z działania zdecydowanie szkodliwego), jednak alkohol ten to przede wszystkim czerwone wino zawierające odmładzający resweratrol.

Gdzie go znaleźć?

Ze względu na to, że resweratrol występuje w największym stężeniu w skórce winogron, warto spożywać je w całości lub pić naturalny, samodzielnie wykonany w blenderze sok. Oprócz czerwonych winogron resweratrol znajduje się też w mniejszych ilościach w borówkach, żurawinie, truskawkach i orzeszkach ziemnych. Warto regularnie dostarczać organizmowi taką zdrowotną bombę w postaci sałatki owocowej.

Pamiętajmy, aby nie ulec pokusie łatwej i wygodnej suplementacji – polifenole, w tym resweratrol występują naturalnie w pokarmach, zatem jest to najbardziej optymalny i przyswajalny sposób dostarczania ich organizmowi. Dodatkowo organizm otrzymuje „w pakiecie” inne cenne składniki, np. witaminy.