Róża 

Płatki róży to ceniony od tysięcy lat naturalny środek kosmetyczny. Kobiety na całym świecie stosują go jako składnik maseczek do twarzy i włosów, peelingów, a także dodają go do ciepłej kąpieli. Płatki zawierają olejek lotny, tłuszcze, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne i związki cukrowe, które sprawiają, że komórki skóry są bardziej odporne na procesy starzenia się. Róża nie tylko doskonale regeneruje, ale też nawilża i chłodzi skórę. Działa na skórę zmiękczająco i delikatnie ściągająco. Różane kosmetyki polecane są szczególnie do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i wrażliwej. Róża działa także odżywczo na włosy, sprawiając, że stają się miękkie i jedwabiste w dotyku.

Jaśmin

Jaśmin pochodzi z Indii oraz Afryki Północnej, gdzie jest niezwykle ceniony za swoje działanie dla urody i samopoczucia. W czasie gorącego hinduskiego lata roztacza wszędzie swój delikatny, odświeżający zapach. W krajach Dalekiego Wschodu jaśmin uznawany jest za silny afrodyzjak – w Indiach przed ślubem pannę młodą naciera się właśnie olejkiem jaśminowym. Jaśmin działa tonizująco na skórę, przywracając jej naturalne pH. Olejki lotne występujące w kwiatach jaśminu używane są w przemyśle perfumeryjnym. Jaśmin wykorzystywany jest także w aromaterapii, jako środek poprawiający nastrój. Pomaga w leczeniu ospałości i ma działanie antydepresyjne. Działa relaksująco i uspokajająco na układ nerwowy. Jego słodka woń jest ukojeniem dla umysłu. W Ajurwedzie uważany jest za naturalny środek na zrównoważenie energicznej doszy Vata.

lawendaLawenda

Lawenda była uprawiana już w czasach starożytnych i już wtedy służyła głównie do produkcji olejków. Rzymianie nie wyobrażali sobie zabiegów kosmetycznych bez olejku lawendowego. Prawdopodobnie stąd się wzięła dzisiejsza nazwa rośliny, pochodząca od słowa „lavare”, czyli „myć się”. Olejek lawendowy działa antyseptyczne, co oznacza, że pomaga w gojeniu się małych ran, miejsc po ukąszeniach owadów, poparzeń, jak również zapobiega infekcjom i powstawaniu blizn. Lawenda słynie także z kojącego wpływu na układ nerwowy – jej zapach łagodzi stres i napięcie. Szczególnie jest polecana osobom cierpiącym na bezsenność. Wmasowanie kilku kropel olejku lawendowego w skronie pomaga złagodzić uporczywe bóle głowy.

Rumianek

Rumianek doskonale wpływa na stan skóry: wygładza i zmiękcza ją, ułatwia gojenie się ran, łagodzi wszelkie infekcje i stany zapalne skóry. Parówka z rumianku to prosty i naturalny sposób na oczyszczenie i odświeżenie twarzy. Kosmetyki z rumiankiem mogą być stosowane do pielęgnacji każdego typu skóry, także problemowej i wrażliwej. Rumianek bardzo dobrze odżywia suchą skórę, pobudza procesy odnowy komórek i wzmacnia naczynka. Wywar z niego można także stosować do poprawy kondycji włosów, by lepiej się będą układały i zyskały piękny połysk.

Nagietek

nagietekNagietek jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowaną przy stanach zapalnych skóry. To zasługa naturalnej witaminy A pochodzącej z kwiatów nagietka, która łagodzi podrażnienia skóry i przyspiesza gojenie się ran. W kosmetyce naturalnej nagietek jest wykorzystywany do tworzenia maseczek, kremów, mleczek i balsamów do skóry wrażliwej i suchej z tendencją do pękania i łuszczenia. Działa kojąco i regenerująco na cerę. Wyciąg z nagietka ma również bardzo dobry wpływ na włosy: nawilża je i sprzyja odbudowie ich struktury. Kosmetyki z nagietkiem polecane są do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych.

Ylang-ylang

Kwiaty ylang-ylang pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. W Europie od XIX wieku są traktowane jako luksusowy, naturalny środek pielęgnacyjny. Ich piękny, zmysłowy zapach znalazł uznanie u twórców najsłynniejszych perfum świata. Piękne i wonne kwiaty ylang-ylang są niezwykle cenione w aromaterapii: działają łagodząco w stanach depresji i frustracji, pomagają opanować niepokój i bezsenność wywołaną stresem. W kosmetyce kwiaty ylang-ylang znane są z działania antycellulitowego oraz regulującego pracę gruczołów łojowych – ylang-ylang balansuje produkcję sebum we wszystkich typach skóry.